Mi a Városi Kaláka?

A Városi Kaláka programunkat a múltunkba gyökerező hagyományainkra építettük, az önkéntesen végzett kölcsönös segítségnyújtásra. A közösen végzett munka öröme és annak eredménye jótékony hatással van a városlakókra.

2009-től kezdődően e program keretében évente egy-egy közösségi tér felújítására, átalakítására, újjáépítésére került sor a lakosság köréből kikerült önkéntesekkel közösen.

A kalákában résztvevők száma változó, mindig attól függ, hogy milyen célt választunk. Számunkra különösen fontos, hogy gyerekek és fiatalok is bekapcsolódjanak ebbe a programba, hiszen ezáltal is kötödés alakul ki bennük a városunk iránt.

 

Megvalósítások

 

2009 Tábor-negyedi sportpálya felújítása

Miután 2008-ban kalákában feljavítottunk 8 játszóteret közel 100 kalákázó részvételével, a következő évben egy komplexebb felújításba fogtunk. A Tábor negyedi 600 négyzetméternyi sportpályát újraaszfaltoztunk, 3 méter magas kerítést építettünk, vásároltunk két kosár palánkot, állítottunk két kézilabda kaput és az egész pályát önkéntesek segítségével újrafestettük. Partnerünk volt a Városháza, a Matrita Rt., a beruházás értéke mintegy 10.000 euro volt.  A 120 kalákázó között minden korosztály képviseltette magát.

2010-2011 – Szabók utcai grund megépítése

A valamikori Szabók utcai játszótér helyére egy kisparkot álmodtunk meg. Egy önkéntesekből álló csoporttal elkészítettük a terveket, majd utat építettünk, tornaszereket készítettünk, később helyére kerültek a padok és a szemetesládák. Partnerünk volt a Városháza, a Matrita Rt., a beruházás értéke mintegy 11.000 euro volt.  Ez a kaláka mondhatni nemzetközi volt, mert a helyi mintegy félszáz önkéntes mellett, az éppen a városban tartózkodó amerikai csoport is velünk festette a kiskertet.  A parkba örökbefogadott bokrokat és cserjét lehetett elültetni, ezek mostanra (2017) kezdtek szépen virágozni. A kis park mindig tele van a környéken lakókkal, akik ott beszélgetnek, sportolnak vagy éppen üldögélne egy SZKA padon.

„Mert jól esik valami hasznosat tenni.”

Ferenczi Zsolt, tervező

2012-2013 Jézus kápolna térrendezés

A város bejáratánál lévő Jézus kápolna térrendezésére egy önkéntesekből álló csoport jelentkezett tervvel, amit a közönség szavazatával jóváhagyott. A tervek megvalósítását példaértékű összefogás segítette, de szép számmal volt támogató és egy sikeres pályázatunk is, amelyből megvalósult a térrendezés. A több mint 100 önkéntes bokrokat, cserjét és fákat ültetett, majd padot és szemeteseket állítottunk fel. A munkálatok alatt sokat népszerűsített Jézus kápolna sok év után újra megnyitotta kapuját, azóta több ezren keresték fel. A beruházás értéke több mint 50.000 euró.

„Lokálpatriotizmusból kapcsolódtam be a tervek elkészítésébe, na meg, mert gondoltam, hátha születik valami szép és hasznos dolog.”

Kubanek László, tervező

2013-2014 Vakkantó kutyapark a Bethlen-negyedben

„A munkavégzés mellett a kalákának közösségformáló hatása is van, a hatékonyság pedig a segíteni akarásban gyökerezik, hiszen az ilyen munkát nem muszájból, hanem kedvtelésből végzi az ember. Tehát a kutyafuttató  kiépítése közvetlen hozadéka ennek a kalákának, de hosszú távon sokat többet ér annak a 16  embernek a barátsága, akikkel, ez alkalommal megismerkedtem.”

Györfi György

2014-2015 Mesekuckó a Városi parkban

A Mesekuckó újabb színfoltja lett a városi park játszóterének. A bájos kis házat önkéntesek festették ki, kívül-belül egy hétvége alatt. A gyermeknap közelében szervezett kalákán lelkes gyereksereg vett részt, ők a gomba alakú padokat festették át, rajzok készültek, amelyeket a kis házban helyeztünk el. A mesekuckóban meseolvasás folyt, a Városi Könyvtár önkénteseinek közreműködésével, a gyerekek, szülök és nagyszülők nagy örömére.

„… jó csapat, jó hangulat és nagyszerű a megvalósítás, örülök, hogy ennek része lehettem.”

Király Krisztina

2015-2016 Gyermekbarát kórház

E projekt keretében a kórház udvarára játszóteret építettünk, a gyermek- és fertőző osztályok kórtermeibe játékokat, evőeszközöket, függönyöket, ágyneműket vásároltunk. A járó beteg rendelő várótermébe interaktív kockajátékot vásároltunk.

„Fontosnak tartom az udvarhelyi közösség összetartását, ezért örömmel vettem rész az új játszótér megtervezésében. Az új játszótér kialakításával segíthettünk a gyerekeknek barátságosabbá tenni a kórházat, megkönnyíteni nekik az ott tartózkodást.”

Kacsó Ágnes

Támogatók:

RDE Harghita, Pro Vita Maxoll, Meridian Impex

One thought on “Mi a Városi Kaláka?

Comments are closed.

@ 2020. Minden jog fenntartva. Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány.